Historia

Tutustuin amerikancockerspanieliin oikeastaan vahingossa vuonna 1986. Omistin tuolloin (englannin)cockerin, jonka kanssa kävin näyttelyissä ja kokeissa. Olin katsellut sopivaa cockerinarttua, kun tapasin Pippurin - se oli tuolloin 5kk ikäinen pentu, joka ryntäsi korvat lepattaen suoraan syliin ja lipoi kasvot märäksi. Luonne oli Pippurissa kaikkein parasta.  Nuorena tyttönä se oli haka jäljellä (valioksi 1½-vuotiaana), sai sittemmin muotovalionkin tittelin ja kasvattipa kolme pentueellista pikkupippureitakin. Luonteeltaan Pippuri oli Persoona, once-in-a-lifetime -koira. Suureksi surukseni Pippurin lähdön hetki koitti joulukuussa 2001 - lähes 16-vuotiaana.

Vuosia on kulunut ja kolmisenkymmentä pentuetta Serene-kennelnimellä on syntynyt.  Edelleenkin kotonani on vain pari koiraa. Jenkki vei sydämeni ennenkaikkea hurmaavan luonteensa takia - toisaalta en tiedä kauniimpaa olentoa koiramaailmassa kuin hyvin hoidettu jenkki liikkumassa turkki tuulessa hulmuten. Koirani ovat minulle ennenkaikkea perheenjäseniä, mikä ei estä minua harrastamasta niiden kanssa näyttelyitä ja muutakin sen minkä aikaa riittää.

Asun Jyväskylän Palokassa. Perheeseeni kuuluu jenkkien lisäksi lapseni Kaisa (synt. -99) ja Maija (synt. -03) sekä Antti (synt. -05).

Kasvatustyöni? Määrällisesti pientä, ja sellaisena pysyykin. Suunnittelen pentueeni tarkoin, jokainen pentue on ajateltu niin, että voisin pitää siitä pennun itsekin - jos vain voisin! Tavoitteeni on kasvattaa sekä rakenteeltaan että korvien väliltään terveitä koiria. Toistaiseksi kasvateissani on 10 kansainvälistä muotovaliota, yli kolmekymmentä Suomen muotovaliota ja kaksi jäljestämisvaliota sekä monia jotka ovat käyneet muutaman kerran näyttelyissä ja saaneet 1-2 serttiä. Kasvattejani on viety useisiin Euroopan maihin ja USA:n ja onpa kasvattini saavuttanut Amerikan muotovalion arvonkin - vieläpä pitkähäntäisenä ja jo 13kk ikäisenä.

Jo ammattinikin (eläinlääkäri) vuoksi jenkin terveys on sydäntäni lähellä. Kunpa kaikki jenkit saisivat elää yhtä pitkän ja terveen elämän kuin Pippuri. Terveyden vaaliminen on yksi haasteellisimmista asioista jalostustyössä. Se merkitsee toisinaan unelmista luopumista, sillä rehellisyys on usein karua ja kipeääkin. Kasvattajien tulisi yhdessä ja avoimin pelikortein työskennellä terveen amerikancockerin tulevaisuuden puolesta.

Oman kasvatustyöni alkutaival oli jokseenkin karikkoinen, ja vasta vuonna 2002 syntynyt 11. Serene-pentue on ensimmäinen pentue toisen polven omia kasvattejani. Siinä välissä ehti kirjaimellisesti moni unelma kariutua ja monet suunnitellut sukutaulut myöhemmin revittiin. Melkoisen monta kertaa aloitin alusta, milloin mistäkin syystä. Useimmiten syynä olivat erilaiset terveyteen liittyvät ongelmat, sillä sen suhteen on mielestäni perin vaikea tehdä kompromisseja. Alusta olen aloittanut tuonkin jälkeen, ja kaikki linjat, joita minulla tätä historian sivua ensi kerran kirjoittaessani oli (reilut 10 vuotta sitten), olen hylännyt.

Nykyisten narttulinjojeni tarina alkaa vuodesta 2006, jolloin ystäväni Kristi Ahlquist päätti luopua jenkkien kasvatuksesta henkilökohtaisista syistä ja tarjosi minulle tilaisuutta saada tuolloin 4-vuotias silverbuff valionarttu KrisMyth Dream Performance "Triscuit". Päätimme, että järkevintä olisi astuttaa Trisu USA:ssa ja tuoda Suomeen kantavana. Trisu saapuikin elokuussa 2006 astutettuna Am Ch Overoak Rising Sonilla ja synnytti pentueen syyskuun lopulla. Tanskalainen ystäväni Lone Wandel oli kiinnostunut pentueestani ja samoihin aikoihin hänellä itsellään oli puolestaan minun mielestäni mielenkiintoinen pentue. Niinpä vaihdoimme pentuja ja joulukuussa Suomeen matkasi buff tyttö Pointbreak Spice Of Life "Tilli". Jo entuudestaan minulla oli Kristiltä musta uros KrisMyth Punch Adams "Aatu" (synt. -04) ja toiselta pitkään tuntemaltani amerikkalaiselta kasvattajalta Marcia Joslyniltä silverbuff uros Gazon Star O'My Dreams "Dave" (synt.-99). Kaikki nämä neljä koiraa esiintyvät tämän päivän sukutauluissani. Kuten yllä olen kertonut, rehellisyys, luotettavuus ja rodulle omistautuminen ovat minulle koirankasvatuksen(kin) kulmakiviä. Kaikki nämä kolme kasvattajaa ovat suuresti arvostamiani ihmisiä, joita juuri nämä tärkeät ominaisuudet yhdistävät.


Vasemmalta: Dave, Aatu, Trisu ja Tilli

Trisulla (Trisu KoiraNetissä) oli Suomessa kolme pentuetta. Syksyn 2006 pentueesta Tanskaan meni Serene Dance Til Sunrise "Puttemor", josta tuli kansainvälinen valio ja kv-näyttelyn BIS-voittaja. Sillä oli Tanskassa kaksi pentuetta, kuusi pentua, niistä kolme kansainvälistä valiota, Maailmanvoittaja ja Maailmannäyttelyn vara-CACIBin voittaja (eri koirat). Itse sijoitin Trisun pentueen toisen nartun, Fi Ch S. Sunrise Saga. Sagan linjaa jatkaa sen ja Aatun musta tyttö C.I.B. S. Sunny Side Of Heaven (synt. 5/2010), jonka myös sijoitin. Sunnyn ainoa Serene-pentue on tätä kirjoittaessani 3kk ikäinen, ja siitä jäi kotiin kasvamaan musta tyttö S. Stairway To Heaven "Armi".

Pentujen jälkeen kasvatin Trisulle turkin, ja vaikka se typistetyn häntänsä vuoksi ei saanutkaan kilpailla Suomessa, kiersin sen kanssa naapurimaissa niin, että siitä tuli kansainvälinen muotovalio kesällä 2008 eli varsin nopeasti. Viimeisen kehäesiintymisensä se suoritti Tukholman maailmannäyttelyssä kesällä 2008, jossa se sai kovatasoisessa valioluokassa erinomaisen. Seuraavana talvena Trisu astutettiin; varta vasten Suomeen lennätettiin tilaussulho Ch Very Vigie Vamos A La Playa - tuolloin ei ollut tiedossa että kyseinen uros tulisi myöhemmin kilpailemaan vuodeksi Suomeen. Vamoksen kanssa Trisu teki neljä narttupentua maaliskuussa 2009. Tästä pentueesta Tanja Elon Fabelsfee-kenneliin muutti buff S. Dream On Very Vigie "Lina", josta tuli kansainvälinen muotovalio sekä menestyksekkään pentueen äiti. Kotiin jäi S. Silver Dreams "Jade". Jadesta ei tullut kehäkettua sen pudotettua turkkinsa junioriluokan jälkeen, mutta se osoittautui varsin hyvänenäiseksi jälkikoiraksi. Jadella on ollut kaksi pentuetta, ensimmäisestä sukua valitsin jatkamaan Fi Ch Ee & Lt JCh S. Dreams R Free "Pepin" jolle on suunnitteilla pentue vuodelle 2016.

Trisun kolmas pentue oli ollut mietinnässä, kun koirat päättivät ratkaista itse dilemman. Tarkka vartioni petti lasten armeliaalla avustuksella ja sattumanvaraisen ajoituksen ansiosta, ja tasan 63 vrk vahinkoastumisesta, perjantaina 13. marraskuuta 2009 Trisu synnytti Aatulle kolme narttupentua ja yhden uroksen. Tästä vahingosta taisi tulla onni onnettomuudessa Trisun kasvattajalle Kristille, joka haki itselleen pennun - omaksi yllätyksekseen mukaan tarttui buff tyttö, vaikka hän mustaa tai B/T pentua tuli hakemaan. Pennusta tuli Am Ch Serene KrisMyth Surprise, ja se on periyttänyt hienoa jälkeä Kristille. Itse sijoitin B/T nartun Fi & Ee Ch S. Superstition "Unni". Unni teki pentueen elokuussa 2014; kolme vaaleaa urosta, joista yksi muutti Ruotsiin.

Trisun lisäksi toinen kantanarttuni on Tilli (KoiraNetissä). Tilli asui alusta alkaen yhteisomistuskodissa. Sen kanssa kilpailtiin useissa maissa, tuloksena lukuisia valion- ja juniorivalionarvoja ja kruununa kansainvalisen valion arvo. Itse sain teettää Tillillä yhden pentueen: elokuussa 2009 syntyi pentue, jossa isänä 10-vuotias USA-tuontiurokseni Fi Ch Gazon Star O'My Dreams "Dave". Pentue jäi Daven viimeiseksi. Tuosta pentueesta sijoitin silverbuff nartun Fi Ch S. Summer Romance "Ronja" ja kotiin jäi samanvärinen uros C.I.B. S. A Million Dreams "Mille". Ronjalla on ollut kaksi pentuetta. Ensimmäisen kerran tein astutusmatkan Ruotsiin, käytin Englannintuontiurosta Ch Sundust From Me To You. Retken satoa korjattiin keväällä 2012, kun huhtikuussa syntyi kolme urosta ja yksi narttu. Kevätpentueesta jäi kotiin silverbuff uros C.I.B. S. Bring Me The Spring "Ringo". Ainoa narttu Fi Ch S. Spring Of Life "Jaffa" meni sijoitukseen, ja tätä kirjoittaessani myöskin Jaffan kaksi kaunista narttupentua ovat luovutusiässä. Jaffan pentujen isä on musta Ch Forman's Is Someone Home "Homie". Toinen tytöistä S. Someone For Me "Livia" jää kotiin kasvamaan.

Ronja teki toisen pentueen leasing-sopimuksella ja kesäkuussa 2014 syntyi lisää blondeja: kaksi urosta ja yksi narttu, isänä Ch Statesman Trick Or Treat. Tästäkin pentueesta ainoa narttu S. Trick Of The Light "Eden" meni sijoitukseen tulevaisuuden varalle.

Näillä kahdella linjalla (Tilli/Dave & Trisu) siis nykyisin jatkan. Tavoitteet ovat jossakin muualla kuin Vuolasvirta-palkinnossa tai kasvattajaryhmien BIS-voitoissa, vaikka toki voitotkin mukavalta tuntuvat hetkittäin. Vaikka kasvatustyöni onkin pienimuotoista, koen silti tärkeäksi, että olen rehellinen itselleni ja tälle ihanalle rodulle, ja että kasvatan jokaisen pentueeni sekä järjellä että sydämellä.

(päivitetty 25.10.2015)

Etusivulle